Kuchnia słoweńska

Wspominając o kuchni słoweńskiej, z pewnością nie można pisać o jednorodności. Kuchnia słoweńska bowiem łączy wiele smaków i potraw, które pochodząc z krajów sąsiadujących… Największy wpływ na słoweńską kuchnię mają kuchnie: austro-węgierska, włoska i chorwacka. Ciekawostką jest fakt, że w tak niewielkim kraju, jakim jest Słowenia, można wyróżnić około 40 rodzajów kuchni regionalnych!

Potrawy serwowane w poszczególnych rejonach Słowenii znacznie różnią się między sobą. Często bywa tak, że to samo danie zamówione w jednym regionie smakuje zupełnie inaczej, niż kiedy zostanie zamówione w innym regionie – tajemnica tkwi w składnikach, a każdy region ma „innych ulubieńców”…

Cała kuchnia słoweńska bazuje na: mięsie, warzywach (ziemniaki, fasola, dzikie szparagi), kaszy, grzybach, miodzie, ziołach, orzechach i wielu owocach (m.in. jagody, czereśnie  i dzikie truskawki). Owoce dodawane są do wielu słoweńskich potraw, dzięki czemu dania zyskują  słodki posmak.

W Słowenii podaje się przede wszystkim: kasze z gulaszami, zupy rybne, zupy mięsne, warzywne itp. Chyba najbardziej znaną słoweńską zupą jest bujta repa, którą przygotowuje się z: marynowanej rzepy, smalcu, majeranki, prosa, cebuli, czosnku, papryki i kiełbasy – całość zaprawiona jest mączną zasmażką. Mimo że w Słowenii jada się dużo mięsa, to i wegetarianie znajdą tu coś smacznego dla siebie. Mowa o wielu rodzajach pierożków oraz žlikrofi (to ravioli, które zostało zarejestrowane przez Unię Europejską, jako słoweńskie danie narodowe).

Na Słowenii bardzo popularnym trunkiem jest piwo. Typowo słoweńskie piwa to: Kratochvil Pils i Črni Baron. Podobnie popularne są wina, wśród których prym wiodą: Cviček, Teran, Šipon i Renski Rizling.

Podsumowując, kuchnia słoweńska jest bardzo podobna do kuchni polskiej, gdzie podstawą są zboża, nabiał i mięso. Słoweńcy wybierają proste potrawy o wyraźnym smaku majeranku, tymianku, melisy, szałwii, cynamonu i pieprzu.